Яма на ямі у середмісті Кропивницького. Чи на часі ремонт?

Перегляди: 418

Журналісти CBN отримують численні повідомлення від жителів міста про стан доріг у різних районах Кропивницького, зокрема на центральних вулицях. Автовласники скаржаться на те, що кількість ям після зими традиційно зросла. Але є й містяни, які вважають, що ремонт доріг не на часі через війну.

photo_5420300022802668070_x 

Що говорять у міністерствах

Раніше Мінфін заявляв, що всі кошти з дорожнього фонду на 2024 рік у сумі 94,7 млрд грн перенаправлять на потреби оборони. 

Згодом стало відомо, що Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури отримає 17,1 млрд грн за програмою «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення». Про відповідне рішення уряду повідомив у Telegram представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Йдеться про залишок коштів спеціального фонду держбюджету, який утворився на 1 січня 2024 року. Джерелом формування цих коштів були доходи державного дорожнього фонду станом на 1 січня 2024 року, які не були використані в попередні бюджетні періоди (2021–2023 роки).

Ці кошти планують спрямувати на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення, розвитку, будівництва, ремонту, облаштування, модернізації та утримання пунктів пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення тощо.

Водночас у 2024 році дорожня галузь продовжить отримувати фінансування завдяки трьом ключовим джерелам, повідомляв Мінфін.

Залишки коштів, джерелом формування яких були доходи державного дорожнього фонду станом на 1 січня 2024 року, які не були використані в попередні бюджетні періоди (2021-2023 роки), використовуватимуться для забезпечення невідкладних заходів, пов’язаних з утриманням доріг у зимовий період.

Дороги, які є необхідними для військових потреб, будуть фінансуватися коштом резервного фонду уряду України.

Крім того, будівництво та ремонт доріг також запланували в рамках проєктів, що фінансуються міжнародними фінансовими організаціями та урядами країн-партнерів.

При цьому субвенцію на розвиток галузі в областях не отримають, лише на утримання.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

photo_5420300022802668067_x 

Що запланувала міська рада Кропивницького та в яку «копієчку» це стане

Ми звернулись до міської ради Кропивницького із запитом щодо стану доріг в місті та обсягів запланованих робіт. У відповіді йдеться, що, у 2024 році за кошти міського бюджету передбачене проведення поточного та капітального ремонту доріг. Обсяг фінансування ремонтних робіт: на капітальний ремонт доріг - 34 557 499 грн, на поточний ремонт доріг – 11 580 000 грн.

Найбільше потребують ремонту дорога по вулиці Металургів, що сполучає селище Нове з містом, та проспект Промисловий, який веде до підприємств промислового комплексу обласного центру.

До переліку доріг на яких запланований ремонт також увійшли: поточний ремонт дороги по вулиці Ельворті; поточний ремонт дороги по проспекту Університетському від вулиці Героїв-рятувальників до будинку № 5/2 по проспекту Університетському; поточний ремонт дороги по вулиці Євгена Тельнова; поточний ремонт дороги по вулиці Преображенській.

Зазначається, що на цей час проводиться весняне обстеження вулично-дорожньої мережі, за результатами якого визначать, які вулиці потребують першочергового ремонту.

photo_5420300022802668062_x 

Дороги на часі?

Переглянувши онлайн-платформу закупівель Prozorro, ми знайшли вже кілька завершених тендерів на ремонт відповідних ділянок дороги.

На поточний ремонт дороги по проспекту Університетському від вулиці Героїв-рятувальників до будинку № 5/2 на сайті закупівель завершений аукціон на 18 787 433 грн, договір з ТОВ «Будівельна фірма Паритетбудінвест» на суму 18 100 000 грн, уклали 8 грудня 2023 року.

Також з цією компанією уклали договір про ремонт дороги по вулиці Преображенській у Кропивницькому, з очікуваною вартістю 7 592 395 грн, ТОВ «Паритетбудінвест» виграли з пропозицією 6 702 000 грн.

На поточний ремонт дороги по вулиці Євгена Тельнова завершений тендер на 47 733 780 грн, договір уклали з ТОВ «Ростдорстрой» на суму 43 678 384 грн.

Приватний підприємець «ТЕК Центр» з пропозицією 2 316 885 грн виграв тендер на ремонт дороги по вулиці Ельворті з очікуваною вартістю 2 406 673 грн. Усі договори з вищеназваних тендерів укладені в останні місяці 2023 року, та стосуються зазначених міською радою ділянок ремонтних робіт.

Окрім них, ми знайшли також тендер на ремонт дороги по вулиці Автолюбителів з очікуваною вартістю 3 605 077 грн, договір уклали з ТОВ «Арака», вони виграли з пропозицією 3 520 407 грн.

Питання доцільності таких тендерів в період повномасштабної війни постають в суспільстві доволі гостро, до закупівель є зауваження з коментарями містян, які закликали спрямувати гроші на військові потреби, зокрема такими: «Ремонт доріг не на часі. Віддайте гроші на потреби передової. Вже місця немає на Рівненському кладовищі, а ви все марнотратством займаєтесь».

«Недоцільна витрата державних коштів під час війни. В нас триває війна. Годі стелити дороги. Асфальт ворога не вбиває. За ці кошти закупіть автівки та дрони для військових. А дороги після нашої перемоги будете ремонтувати. Гроші на ЗСУ!», - йдеться ще в одному коментарі.

Варто також згадати, що по всій Україні, також і в Кропивницькому, проводяться акції, у яких закликають спрямовувати кошти на ЗСУ, а не на місцеві тендери, одна з таких акцій пройшла 16 березня перед приміщення міської ради.

photo_5469725239429683747_y

Ямковому ремонту бути

Вже під час написання цього тексту міська рада оприлюднила інформацію про підготовку до ямкового ремонту.

Як зазначається, у Кропивницькому необхідно ліквідувати ями на проїжджій частині доріг площею 25 тисяч квадратних метрів, це фіксувала спеціальна комісія головного управління ЖКГ міської ради, яка обстежувала транспортні магістралі. Повідомляється, шо тендерні процедури з виконання робіт перебувають на стадії завершення. Наразі готують до укладання угоди на постачання 2400 тонн асфальту.

З настанням сприятливих погодних умов люди та техніка почнуть працювати на вулицях Кропивницького, зазначили у міськраді. Першою чергою працюватимуть на маршрутах роботи громадського транспорту та інтенсивного руху.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.