Суди, скандали, хабарі. Не театральні драми за лаштунками театру Кропивницького

Перегляди: 2153

Театр імені Марка Кропивницького - один з найвидатніших театрів України. Він став творчою колискою для таких митців як Панас Саксаганський, Іван Карпенко-Карий, Марко Кропивницький, Марія Заньковецька та багатьох інших. Втім зараз Театр корифеїв славиться не лише видатними історичними здобутками, а й «жовтим репертуаром» - різноманітними скандалами довкола крісла директора, про які чули й за межами області. Нині цю посаду обійняв тимчасовий очільник, після того, як попереднього затримали за підозрою у хабарництві. Але карколомні події тривають не перший рік.

В'ячеслав Вандрашек та політичний тиск на театр

До 2022 року посада директора-художнього керівника залишалася вакантною близько півтора року. 2 грудня 2022 року, тодішній голова Кіровоградської обласної ради Сергій Шульга призначив В'ячеслава Вандрашека очільником театру. В'ячеслав мав досвід роботи на аналогічних посадах - до того він працював 18 років на посаді головного адміністратора в Херсонському обласному академічному музично-драматичному театрі імені Миколи Куліша. З початку повномасштабної війни В'ячеслав разом з родиною опинились в окупації, проте змогли евакуюватись й приїхати у Кропивницький.

назви (7) В'ячеслав Вандрашек. Фото: Ігор Філіпенко, CBN

У квітні 2023 року депутати Кіровоградської обласної ради проголосували за звільнення Сергія Шульги з посади - новим головою став Юрій Дрозд. Через три місяці постійна комісія з питань власності рекомендувала голові обласної ради організувати проведення конкурсів щодо призначення на посади керівників закладів у сферах освіти, науки та культури - серед них був і Кіровоградський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Марка Кропивницького.

Після цього В'ячеслав Вандрашек під час пресконференції заявив про тиск зі сторони обласної ради. За словами Вандрашека, неофіційно його просили звільнитися, а офіційно – оголосили конкурс. З його слів, ймовірною причиною стали політичні розбіжності.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Мені сказали: "Йди, ти не наш. Ти - людина Шульги". Але я до приїзду у Кропивницький його ніколи не бачив. Коли я приїхав в це місто ознайомитись із контрактом, вперше побачив Шульгу і потім тричі бачив серед глядачів в театрі. Я - людина театру, тому і приїхав сюди працювати», - розповів тоді В'ячеслав Вандрашек.

Голова Кіровоградської обласної ради Юрій Дрозд стверджував, що призначення конкурсу є правомірним. Своєю чергою В'ячеслав Вандрашек вважає конкурс на посаду є незаконним, адже за договором він мав обіймати крісло директора-художнього керівника до кінця воєнного стану.

Артисти театру здебільшого підтримали Вандрашека та виступили проти такого рішення облради. Але обласна рада все ж оголосила конкурс. Тоді на посаду претендували два кандидати - Сергій Корнієнко та Олексій Дорошев. Посаду отримав Сергій Корнієнко, тож 25 вересня 2023 року голова обласної ради Юрій Дрозд підписав розпорядження про звільнення В'ячеслава Вандрашека.

Попри призначення нового директора, Вандрашек вирішив боротись за справедливість через суд. Спочатку Кіровоградський окружний адміністративний суд визнав проведення конкурсу протиправним, проте апеляційний суд згодом скасував рішення. Цей же суд відхилив позов щодо звільнення - В'ячеслав намагався скасувати розпорядження голови облради.

Сергій Корнієнко та підозра у хабарництві

Новим директором-художнім керівником став Сергій Корнієнко, уродженець Чернігівської області. Він має фах режисера драматичного театру й протягом творчого шляху режисував у різних театрах України. Також працював головним режисером в Українському драматичному Малому театрі.

назви1 Сергій Корнієнко. Фото: Ігор Філіпенко, CBN

Через два місяці після призначення, 29 листопада 2023 року, колектив Театру корифеїв заявив про проблеми у комунікації з новим керівником. Сергій Корнієнко тоді запевнив, що йому розповіли про проблеми й вказали на помилки, тож виниклі непорозуміння намагались владнати.

Тоді ж, у листопаді 2023 року, проводився конкурс на посаду головного режисера театру, проте участь у ньому взяв лише один кандидат - режисер з Маріуполя Анатолій Левченко. З 1994 до 2020 року Анатолій працював у маріупольському драмтеатрі, останні півтора року обіймав посаду режисера. Після, до 24 лютого 2022 року, очолював Перший недержавний театр «Terra Incognita». Після окупації росіянами Анатолій потрапив у полон, де пробув майже 10 місяців. Лише 21 липня 2023 року він зміг разом з родиною евакуюватись та оселитись у Кропивницькому.

Проте конкурс не мав результатів: кандидат один, голосів членів комісії порівну, а голова комісії покинув конкурс ще до його завершення. Через це конкурс перенесли.

«У мене 90 вистав за плечима, є 10 рекомендацій від Спілки театралів України та відповідна освіта. І я подався на цей конкурс. Далі комісія сказала, що конкурсу не буде, бо немає кандидатів, але ж такої статті у положенні немає. І там же не тільки конкур на режисера, а й на акторів, артистів оркестру, та інше. Я не бачив наказу, як складалася комісія. У підсумку конкурсу комісія сказала, що щодо мене голоси розділилися навпіл і вони не знають, що робити. Але не було голови комісії, а його голос є вирішальним», - прокоментував тоді СBN Анатолій Левченко.

У відповідь на це Сергій Корнієнко пояснив, що конкурс просто перенесли.

«У зв’язку з результатами конкурсу ми переносимо його на два-три тижні. На конкурсі був один кандидат і розділилися голоси. Тому конкурс переносимо згідно з законодавством», - сказав Корнієнко.
 
Але місце головного режисера так і залишилось вакантним. Й досі таким є.

Згодом, 13 березня 2024 року, Сергія Корнієнка затримали в одному із ресторанів міста, правоохоронці підозрюють, що за хабар він влаштовував ухилянтів на посаду актора та гарантував військовозобов’язаним «бронь» від мобілізації.

Реакція влади й колективу театру

Того ж дня, коли стало відомо про затримання Сергія Корнієнка, Кіровоградська обласна рада заявила в Telegram те, що засуджує будь-які корупційні прояви посадовців.
 
«Кіровоградська обласна рада засуджує подібні та будь-які інші прояви корупційної діяльності. Ми не маємо права миритися з цим ганебним явищем. Тим паче – в той час, коли країна перебуває в умовах жорстокої війни», - йдеться у повідомленні.
 
CBN в обласній раді повідомили, що через невизначений термін відбудеться новий конкурс на посаду директора-художнього керівника Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Марка Лукича Кропивницького.
 
«Голова обласної ради "за" проведення нового конкурсу щодо обрання очільника директора театру. Єдиний варіант, який можливий, це проведення конкурсу прозоро й відкрито», - поінформував начальник пресслужби Кіровоградської обласної ради Петро Мельник.
 
Затримання Корнієнка шокувало й колектив театру.
 
«Стосовно ситуації із затриманням нашого директора - це для нас всіх було подією, для когось повним шоком, для когось таким собі запотиличником. У будь-якому разі ситуація така як є. Будемо чекати, що скаже суд. Якщо дійсно все це так і є - це жах. Стосовно того, чи були вже такі прецеденти - не знаю. Адмінперсонал практично весь новий. Стосовно заступників Корнієнка: одна посада заступника була. Чи була друга? Як ми зрозуміли на одній із зустрічей, Корнієнко представив нам двох чоловіків як своїх заступників. Бухгалтерський штат теж здебільшого замінений», - розповів артист Театру корифеїв Євген Скрипник.
 
Євген Скрипник також додав, що творчий колектив не бачить стратегії, що є проблемою:
 
«Бідою лишається те, що у нас досі немає головного режисера, тобто ми творчої стратегії особливо не бачили, також і від художнього керівника, яким був Корнієнко».
 
Окрім того, журналістка CBN уточнила позицію Олексія Дорошева - кандидата на посаду директора, який також брав участь у конкурсі. Олексій відмовився детально коментувати:
 
«Ну, поки що, я не маю права коментувати такі речі. Є люди, які відповідають за це».
 
Олексій Дорошев – вже 35 років артист Театру корифеїв. До 2023 року Дорошев вже намагався брати участь у конкурсі. На розгляд комісії він представив мотиваційний лист, який повністю збігався з таким же документом, який свого часу подав попередній претендент на посаду - Ігор Спінул.

Тепер обов'язки директора-художнього керівника виконуватиме режисер Євген Лавренчук, відповідне розпорядження підписав голова Кіровоградської обласної ради Юрій Дрозд. Євген Лавренчук обійматиме посаду на час досудового розслідування у справі Корнієнка, тобто з 22 березня по 14 травня.
_122572215_810642-1000x700 Євген Лавренчук. Фото: BBC

Євген Лавренчук – український театральний режисер, засновник та ректор Першої української школи театру та кіно, продюсер та менеджер. Заслужений артист України, лауреат Державної премії імені Леся Курбаса, заслужений діяч культури Польщі, старший викладач Харківського національного університету мистецтв імені Івана Котляревського.

Як повідомляло BBC News Україна, дебютував Євген як режисер у 16 років, викладав акторське театральне мистецтво та режисуру в Україні, Польщі, Німеччині, Литві та Ізраїлі. У 2013 році його нагородили урядовою відзнакою Польщі «За заслуги для польської культури», а у 2016 - відзнакою міністерства культури Ізраїлю «Видатний діяч культури Держави Ізраїль».

До 2014 року Євген керував «Польським театром у Москві», проте після початку війни на сході України залишив російську столицю і повернувся до України. У 2015 році Польський театр визнали банкрутом. Також він був заочно арештований Таганським районним судом москви за шахрайство у великих розмірах, начебто скоєних за час перебування Лавренчука в росії. За звинувачення в шахрайстві Євгенія заарештували в Італії на вимогу рф, але згодом Апеляційний суд Неаполя зняв з нього звинувачення, відхилив запит рф на екстрадицію та випустив режисера.

З 2018 до березня 2021 року Лавренчук був головним режисером Одеського національного академічного театру опери та балету. Керівництво Одеського театру опери та балету розірвало з ним контракт як з головним режисером, з цим рішенням Євген категорично не погоджувався та мав намір брати участь в конкурсі. У відповідь керівництво театру заявляло, що Лавренчук писав заяву про звільнення. Також їх не задовольняло те, що він не зміг створити режисерську концепцію театру та мав конфлікти з виконавцями.

Окрім того, керівництво Одеської опери повідомляло у 2020 році про судовий позов Українського культурного фонду до благодійної організації Євгена Лавренчука «Благодійний фонд Одеської національної опери». Від нього вимагали повернути близько 700 тисяч гривень за провальну реалізацію проєкту «Український інклюзивний хор та оркестр». Проте згодом Лавренчук уклав угоду із УКФ про поступове повернення грошей.

Щодо нашого театру наразі відомо, що до середини травня заклад працюватиме під керівництвом Лавренчука, до оголошення конкурсу.
 
Внаслідок сумнівних рішень з політичним забарвленням, відстороненню директора за підозрою у хабарництві, та інших скандалів різного масштабу, театр імені Кропивницького нині асоціюється не лише з творчими здобутками. Передусім через це страждає творчий колектив,  репутація театру, та й глядач, який був би радий частіше радіти від новин про прем'єри, ніж про чергові інтриги за кулісами.