Торкнутися вершин. Як у Кропивницькому зростають чемпіони зі скелелазіння

Перегляди: 1020

Складні маршрути, мозолі на руках, витривалі м’язи та сила духу – все це про скелелазний спорт. Попри те, що як спорт скелелазіння це доволі молодий напрям, все ж люди займались ним з історичних часів, адже це було невіддільною складовою переміщень у горах.

Хоч ми й живемо на рівнинній території, традиційно склалось так, що у Кіровоградській області скелелазіння набуло високого рівня розвитку, відкриваються зали для тренувань, наші атлети займають перші місця на всесвітніх змаганнях.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Ми вирішили з’ясувати, як з маленьких дітей, які приходять на гурток, зростають спортсмени світового масштабу, для цього журналісти CBN завітали в Кіровоградський обласний центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді.

«У мене займаються дітки з 6 років, головне, щоб вони вже пішли в перший клас, та до 21 року. Починають тренуватись з азів, з найпростішого, зараз вони займаються болдерингом, тому що швидкісні стенди в нас тільки на вулиці, в холодний період року ми тільки в приміщенні займаємось», - розповідає тренерка туристичного центру Валентина Русінова.

[caption id="attachment_179114" align="alignnone" width="640"] Валентина Русінова[/caption]

Болдеринг — різновид спортивного скелелазіння. Полягає в проходженні серії коротких, але дуже складних трас. На відміну від інших видів скелелазіння, здійснюється без використання мотузок, карабінів та інших страхувальних пристосувань. Щоб зменшити ризик отримання травми від падіння, скелелази не підіймаються вище від 3-5 метрів над землею (у деяких випадках до 7 метрів). Для страхування використовуються спеціальні мати або ж напарник, стоячи знизу страхує руками.

Скелелазіння має декілька різновидів: болдерингбілдерінг, фрі-соло, спортивне лазіння, тред та інші.

У Кропивницькому діє декілька стендів для скелелазіння: на базі туристичного центру, в Центральноукраїнському державному університеті та в Льотній академії. Також відкриваються стенди в філіях туристичного центру в області та на базі спортивних шкіл.

Валентина Русінова розповіла про відмінність діяльності центру від спеціалізованих спортивних шкіл: «Спортшколи приймають дітей за чітким відбором, а у нас тут гурток, тому можуть прийти всі охочі, вони приходять сюди не для того, щоб з них зробили «великих спортсменів», вони просто хочуть займатися, і ось з цих діток, що прийшли ми з них робимо «великих спортсменів», в мене група по віку змішана, не чітко поділена. Головне, щоб вони займались, тренувались та відволікались від війни».

Методистка центру Марина Андреєва розповіла, що наразі це дуже популярний спорт серед молоді у всьому світі, фітнес-клуби адаптуються до цього та споруджують стінки для скелелазіння. Це гендерно-нейтральний спорт, займатись приходять як хлопці, так і дівчата.

«Данило Назаренко прийшов до мене займатись на першому курсі педагогічного університету, після третього він вже поїхав на чемпіонат світу серед студентів, до цього він займався тільки гімнастикою. Цього року наш вихованець Олександр Довгань, який займається у нас з дитинства, теж виборов право брати участь у чемпіонаті світу та незабаром поїде представляти Кропивницький», - тренерка про успіх своїх спортсменів.

Зі слів Валентини Русінової, скелелазний спорт розвивається в області не один десяток років, вона займалась цим ще в студентські роки, а інший тренер центру - Микола Побережець, який тренує олімпійського спортсмена та призера світових чемпіонатів Ярослава Ткача, розвивав цей напрямок ще до того.

Данило Назаренко розповів нам про фінансову сторону занять скелелазінням. На початковому рівні це не дуже дорогий спорт, потрібно бажання та скельні туфлі. На професійному рівні, як і в будь-якому іншому спорті, кількість витрат зростає. Основні витрати йдуть на змагання та збори на всеукраїнському рівні та за кордоном, і на спорядження. Данило сказав, що спортсмени намагаються шукати способи економії, але, наприклад, магнезія під час активних занять закінчується дуже швидко.

«Я в минулому професійний спортсмен, брав участь на чемпіонаті світу серед студентів та на всеукраїнському, зараз періодично треную дітей. До 17 років я взагалі не знав нічого про скелелазіння, це дуже великий вік для входження в професійний спорт, та все ж таки зміг досягти чогось. Це нова сходинка для мене, досить цікаве заняття, активність, подорожі, тобто все те, що я люблю.

Специфіка в тому, що ти не сидиш в одному залі, а постійно є якісь поїздки, якісь змагання. В скелелазінні є декілька ланок. Ми тут як правило орієнтуємось на ланку швидкості, але в зимовий період ми займаємось болдерингом. Тут ми можемо набирати навичок, а далі вже реалізувати себе на змаганнях», - говорить Данило Назаренко про свій шлях та особистий досвід.

[caption id="attachment_179116" align="alignnone" width="640"] Данило Назаренко[/caption]

Скелелазіння - незвичний для більшості спорт, він має менший рівень популярності ніж футбол, бокс, чи хокей, але попри це знаходить місце в серцях атлетів у всьому світі, в тому числі у Кропивницькому. Наші скелелази досягають максимальних висот на змаганнях світового рівня, а все це починається з вихованців центру туризму, які обрали для себе цей спорт.

До найбільш видатних спортсменів Кропивницького можна віднести: Ярослава Ткача, який є бронзовим призером ХІ World Games (2022) та учасником III літніх Юнацьких Олімпійських ігор 2018 року, зараз він намагається отримали ліцензію на літні Олімпійські ігри в Парижі; Данило Назаренко - учасник всеукраїнських змагань зі скелелазіння серед студентів; Олександр Довгань, який пройшов кваліфікацію на чемпіонат світу серед студентів; Єлизавета Щерба – бронзова призерка Кубка України зі скелелазіння, та багато інших спортсменів, які вже досягли висот чи тільки починають свій шлях.

[caption id="attachment_179118" align="alignnone" width="640"] Фото: інстаграм-сторінка Ярослава Ткача[/caption]

Тож, охочі як покращувати свої навички та досягати вершин, так і ті, хто лише планує долучитися до цього спорту, можуть звернутись до Кіровоградського обласного центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді за номером: +380662655697 або адресою: вулиця Соколівська, 2, місто Кропивницький.

Сайт: http://tourist.kr.ua/

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.

Автор: Назар Здоровенко