Даркнет, «трава» з телеграм-каналів та «солі» за крипту: наркотики по іншу сторону монітора

Перегляди: 2161

У сучасному світі швидкого розвитку технологій і беззаперечного проникнення Інтернету в усі сфери нашого життя, доступність наркотиків через мережу становить все більш серйозну загрозу для суспільства.

Сьогодні у віртуальному просторі все більше людей знаходять дорогу до наркотиків, лишаючись в зоні ризику для розвитку серйозної залежності. У нашому тексті розглянемо засоби, які використовує для боротьби з розповсюдженням наркотичних речовин держава, про те, що ми можемо спостерігати у Кропивницькому, та про шлях до залежності, який завдяки Інтернету суттєво скоротився. Ми також спробували самостійно з'ясувати, як знаходять заборонені речовини в мережі Інтернет та наскільки просто їх придбати.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Боротьба з наркозлочинністю на рівні держави

Про боротьбу з наркозлочинністю у нашій області розповів CBN начальник відділу боротьби з наркозлочинністю ГУНП Кіровоградської області Андрій Добровольський. За його словами, минулого року викрили 658 злочинів, що пов'язані з наркотиками, і притягли до відповідальності 464 особи. Але є й покращення показників порівняно із минулими роками.

[caption id="attachment_178528" align="aligncenter" width="640"] Фото: ГУ Нацполіції у Кіровоградській області[/caption]

«Якщо говорити про динаміку викриття наркотичних злочинів порівняно з минулим, аналіз показав позитивні зміни порівняно з попередніми 2021 і 2022 роками. Виявлення наркотичних злочинів значно покращилося», - говорить Андрій Добровольський.

Шляхи постачання наркотиків зазнали змін під час війни. Проте, це не вплинуло на схеми постачання заборонених речовин до нашої області. Правоохоронці активно звертають увагу на перекриття каналів постачання та контроль за ними. Найчастіше розповсюджуються в області канабіс, психотропні речовини, так звані «солі» (Альфа PVP), амфетамін і метамфетамін.

Не таємниця, що надписи, які рекламують шляхи для придбання наркотичних речовин через мережу Інтернет, часто наносять на об'єкти інфраструктури. Вже не перший рік з цим ведуть боротьбу підрозділ управління боротьби з наркозлочинністю, ювенальна превенція, громадські організації та органи місцевої влади. Наприклад, 2021 році у Кропивницькому проводили масові заходи із зафарбовування «реклами» наркотиків на об’єктах інфраструктури.

Процес постійний, оскільки часто такі надписи залишають саме залежні, відпрацьовуючи «дозу». Втім, інколи це ті ж люди, які розносять «закладки» - найрозповсюдженіший вид передачі наркотиків, або просто ті, хто погоджується на такий нелегальний заробіток.

[caption id="attachment_178571" align="aligncenter" width="485"] Фото: Національна поліція України[/caption]

Андрій Добровольський говорить, що це ускладнює завдання правоохоронцям, оскільки тепер наркотики купуються «безконтактним» шляхом через Інтернет, месенджери та чат-боти. Відповідно, ведеться й робота із запобігання наркозлочинності в мережі Інтернет підрозділами кіберполіції, СБУ та Нацполіції.

Правоохоронці долучають громадян у виявленні точок збуту. Існують чат-боти та месенджери, до яких можуть звертатися свідки злочинів або ті, хто потребує допомоги. Крім того, встановили гарячі лінії та платформи для співпраці з громадою, такі як телеграм-канал «Безпечне місто» та чат-бот Патрульної поліції.

Немає певної вікової чи соціальної категорії тих, хто може потрапити у наркозалежність. Але все ж дуже часто це молодь.

«Говорячи про взаємозв'язок між віковими групами та соціальним статусом осіб, які фігурують у злочинах щодо розповсюдження та вживання наркотиків, вікових меж немає, але схильність до залучення в наркотичний світ спостерігається переважно серед молоді. За статистикою, більшість неповнолітніх, які були взяті під варту – з неблагополучних сімей», - розповів Андрій Добровольський.

«Трава» з телеграм-каналів та «солі» за крипту

Як вдалося з’ясувати журналістам CBN, при невеликих зусиллях знайти чат-боти для купівлі наркотичних речовин можна за декілька хвилин, навіть не маючи даних про них. Ми встигли дізнатися, що ціна канабісу у Кропивницькому в межах 250-300 гривень за грам, і що нам передадуть фото і локацію «закладки» після оплати на картку. Це свідчить про доступність пошуку наркотиків та складність завдань у боротьбі з цим - заблоковані чат-боти з'являються знов і знов.

[caption id="attachment_178574" align="aligncenter" width="640"] Фото: ГУ Нацполіції у Кіровоградській області[/caption]

Вирушають на пошуки закладок часто вночі, наші журналісти якось були свідками того, що комендантська година цьому зовсім не перепона. Відправляючись писати репортаж про евакуаційний потяг вночі, дорогою застали чоловіка, який по сантиметру обстежував з-під низу лавку на зупинці.

Як нам розповіли очевидці подібних ситуацій, у шукачів «закладок» з собою буває ложка, нею зручно і підкопати землю за необхідності, і дістати «клад» із важкодоступних місць.

Втім, «закладки» не завжди знаходяться. У продажах наркотиків бувають всі ті самі проблеми, які й при покупці будь-яких інших товарів через Інтернет: доставили не те, не у тій кількості, або не доставили зовсім. Також бувають історії, коли «клад» вже хтось знайшов раніше (дехто навмисно цим займається, їх називають «чайками»), або шукач знайти не може просто через власну неуважність або неправильно визначивши локацію.

[caption id="attachment_178572" align="aligncenter" width="640"] Фото: Українська правда. Життя[/caption]

«Доброчесні» наркозбувачі навіть інколи перекладають «закладку» в інше місце, аби допомогти покупцю. Але інколи «кур'єр» дійсно не доносить її до місця призначення, або ж і немає ніякого кур'єра, і хтось просто нагріває руки.

Кур'єра («кладмена») беруть на роботу інколи за його долю наркотичних речовин (хоча це скоріше вийняток, бо тут все ж потрібна певна відповідальність), а не за гроші. Але щоб кур'єр не зник з усіма «закладками», він залишає залог. Отримати за це можна прибуток від тисяч до десятків тисяч гривень (а також кримінальне провадження, звісно).

[caption id="attachment_178573" align="aligncenter" width="639"] Фото: Українська правда. Життя[/caption]

З оплатою все просто - це переказ коштів на картку або через платіжну систему. Але часто у цій справі винаймають посередників, які отримують відсоток за те, що їхній картковий рахунок буде фігурувати у ланцюжку переказів, фінальний підсумок яких часто - вивід у криптовалюту. Схеми бувають доволі масштабні, а правоохоронці під час розслідувань зрештою мають питання найчастіше якраз до цих самих посередників, картки яких «засвітилися». «Крипта» у цьому питанні безпечніша, тому і використовують такі розрахунки.

Товар буває передають поштою або таксистами, маскуючи у продуктах тощо. Безпосередню купівлю «з рук в руки» теж ніхто не скасовував.

[caption id="attachment_178575" align="aligncenter" width="640"] Фото: Українська Правда. Життя[/caption]

Останні роки з'являється багато нових синтетичних сполук, і не завжди продають те, що обіцяють, більше з тим, часто наркозбувачі й самі не впевнені у товарі. У «споживача» завжди є ризик отримати те, що «зварене» десь в умовному підвалі. Знову ж, навіть це питання також стосується чесності наркозбувачів (якщо тут доречне слово «чесність»). Йдеться про те, що дехто з них винаймає «тестувальників» на новий товар. Хімічну сполуку дилери пропонують отримати безоплатно, за відгук. За наслідки вживання, звісно ж, ніхто не відповідає.

Наркозалежні на вулицях Кропивницького

Колишній наркозалежний кропивничанин розповів CBN про те, як це відбувалося з ним, і з чого починається шлях до серйозної залежності.

«У студентські роки я потрапив у середовище людей, які мали схильність до вживання наркотиків, і негативно впливали на мене. Спільнота, яку я обрав, приводила мене на вечірки, рейви та, нарешті, до вживання наркотиків. Спробувавши різні речовини, від стимуляторів до нейролептиків, я усвідомив, що прийшов до важкої залежності. На рейвах наркотики стали не просто доповненням, а їхньою основною атрибутикою.

Для багатьох, включаючи мене, купівля наркотиків стала легкою завдяки людям в гуртожитку, які займалися оптовими закупівлями у Даркнеті та розповсюдженням. Даркнет – це частина Інтернету, що використовується для анонімного обміну товарами і послугами серед користувачів. Замовлення наркотиків через ці канали постачання майже неможливо прослідкувати.

Також були замовлення наркотиків через телеграм-канали, де після оплати надсилали місцезнаходження товару. На рахунок фінансів, я встигав ще навчатися і підпрацьовувати, але багато інших свої витрати покривали коштом мікрозаймів та кредитів. Все змінилося, коли мене прийняла поліція і зв'язалася з моїми батьками.

Два місяці під їхнім наглядом привели до переосмислення багатьох речей та висновку, що наркотики руйнують моє життя. Вихід із залежності став можливим завдяки підтримці близьких. Зміна кола спілкування та усвідомлення, що моє вживання може бути комусь вигідним, допомогли у подоланні залежності», - розповів хлопець.

Кропивничанин говорить, що у його випадку для того, щоб запобігти рецидивам, важливим кроком була саме зміна оточення. Але не всім щастить отримати таку підтримку від родини та самотужки подолати залежність.

Директор і засновник молодіжного форуму «Милосердя» у Кропивницькому - Володимир Лебедєв, розповів, що серед безхатьків у місті багато наркозалежних. У таких випадках реабілітаційні центри являються порятунком.

«Більшості з тих, хто виходить на вулицю жебракувати, гроші потрібні не на ліки чи їжу. Проблема в тому, що іноді ми маємо бажання врятувати людину, але робимо тільки гірше, адже не замислюємось, куди можуть піти зібрані нею кошти», - говорить Володимир. У доволі трагічних обставинах інколи також опиняються літні люди, які потрапляють на вулиці через проблеми з наркотиками чи алкоголем у своїх дітей або внуків.

Де і хто лікує залежних

Про реабілітацію людей із залежністю розповів CBN нарколог Валерій Анатолійович.

«Залежність від різних видів наркотиків може розвиватися по-різному залежно від конкретної речовини та організму людини. Наприклад, марихуана, хоч і може викликати психологічну залежність, фізичної не викликає. Фізична залежність виникає від будь-якої психоактивної речовини, коли організм відчуває приємні ефекти, й прагне повторити їх», - говорить медик.

Він відзначив, що відмова від наркотиків може бути дійсно складною, адже на фізіологічному рівні повне відновлення може зайняти від року до двох. Різні наркотичні речовини мають відмінні впливи на органи, наприклад, опіоїди атакують мозок, мефедрон впливає на нервову систему, а загальний токсичний ефект може суттєво пошкодити нирки та печінку.

«Схильність до вживання наркотиків часто пов'язана з психопатією, особливо у чоловіків з межовими станами нервової системи. Соціальний статус не є вирішальним фактором, але освітлення проблеми відіграє важливу роль у профілактиці та підтримці тих, хто вже залежний», - додає Валерій.

Зміни у формулі сучасних наркотиків, таких як синтетичні сполуки, та так звані «спайси», роблять наслідки їхнього вживання непередбачуваними. Це може ускладнити лікування, оскільки склад і властивості речовин можуть змінюватися швидко, майже щомісяця. Такі сучасні наркотики також частіше за все важче лікуються, оскільки їхня дія на організм поки що не повністю вивчена.

Лікування наркозалежності зазвичай включає не лише фізичну детоксикацію, а й реабілітацію під наглядом психолога. Однак доступ до реабілітаційних програм може бути обмеженим і варіюється від безплатних релігійних програм до платних, серед яких доволі вартісні. У бюджетній медицині в Україні принцип примусового лікування відсутній, але питання доступу до якісних послуг залишається важливим в питаннях реабілітації.

«Хімія» процесів залежності

Якщо дуже узагальнити, то наркотичні речовини бувають опіатного типу (героїн, метадон, дезоморфін, макова соломка тощо), психотропного типу (амфетамін, ЛСД, МДМА - метилендіоксиметамфетамін,  бромамфетамін та ін.) і маріхуана як окремий вид.

Крім найпоширеніших опіатних та психотропних наркотиків, також вживають кокаїн, канабіоїди, синтетичні курильні суміші (спайси, мікси) тощо.

Залежність від психоактивних речовин викликана низкою хімічних реакцій, зокрема безпосереднім впливом на мозок.

Уперше зазвичай вживають наркотики добровільно, але повторне вживання вже може призвести до змін у мозку, у результаті чого людина може бути не здатною опиратися інтенсивному потягу до психоактивних речовин.

Вживання наркотиків часто впливає на ділянки, які беруть участь у формуванні мотивації, зокрема приємних ефектів від такої діяльності, як споживання їжі, спілкування і секс, а також беруть участь у формуванні звичок і щоденної поведінки.

Ці ділянки утворюють ключовий вузол, що називається «ланцюгом винагороди» мозку. Наркотики надмірно активують цей ланцюг — зумовлюють ейфорію; але внаслідок багаторазової дії речовин організм пристосовується до їхньої присутності, чутливість базальних ядер зменшується. Таким чином, людина втрачає здатність відчувати задоволення від іншої діяльності крім вживання наркотиків.

Інший механізм: розширена мигдалина відповідає за стресові відчуття, такі як дратівливість і неспокій, що є характерними для синдрому відміни (коли людина різко перестає вживати наркотичні речовини). За тривалого вживання наркотичних речовин людина продовжує це робити, щоб отримати тимчасове полегшення від почуття дискомфорту, а не заради задоволення. Тобто вживання психоактивних речовин відбувається не для отримання насолоди, а щоби «привести себе у нормальний стан».

Префронтальна кора відповідає за здатність мислити, планувати, розв’язувати проблеми, приймати рішення і контролювати свої імпульси. Ця частина мозку дозріває останньою, тому підлітки найбільш уразливі до наркотичних речовин. Деякі наркотичні речовини, наприклад опіоїди, також впливають на стовбур головного мозку, що контролює основні життєво важливі функції (частоту серцевих скорочень, дихання і сон).

Саме через ці процеси відбувається швидке звикання до наркотиків, окрім канабісу, від якого виникає скоріше психологічна залежність.

Тетрагідроканабінол та канабідіол майже не чинять психоактивної дії на мозок, але все ж при регулярному вживанні канабісу ведуть до погіршення психоемоційного стану людини, зниження мозкової активності, погіршення фізіологічного здоров’я тощо.

[caption id="attachment_133571" align="aligncenter" width="640"] Фото: Національна поліція України[/caption]

Чия це проблема?

Мета нашого тексту - не нагадати вчергове про очевидну проблему наркозалежності. Розв'язати її не допоможуть лише рейди по улюблених місцях «закладників», боротьба з телеграм-ботами та затримання торговців. Навіть перекриття великих шляхів наркотрафіку навряд є достатнім підсумком. Ймовірно, має відбутися ґрунтовне усвідомлення проблеми суспільством, без думок, що залежність - це про когось, це ніколи не станеться з кожним з нас чи з близькими.

Тему варто підіймати й постійно обговорювати, але не формально. Світ наркотиків та залежних від них - це з одного боку великі наркокорпорації, які зацікавлені виключно у своїх незаконних прибутках на здоров'ї та житті людей. А по іншу сторону знаходяться якраз ці люди, і відвертаючись від проблеми з думкою «це не зі мною» та вважаючи, що тему мають розглядати виключно правоохоронці - може бути хибним.

Ця ніби зворотна частина суспільства, «виворіт» життя насправді про людей. Хтось з них вже вважає себе безнадійним, а для когось це поки що лише не зовсім легальний спосіб відпочити. Але це все люди, і про них потрібно говорити. Ймовірно, шлях до розв'язання проблеми лежить не у відмежуванні від цього нібито іншого світу, а у визнанні, що він є частиною нашого, спільного.

Використані джерела: Центр громадського здоров'я МОЗ.

Юлія Росола, Мирослава Липа, CBN.