Заморожені можливості: чому на Кіровоградщині не розвиваються зимові види спорту?

Перегляди: 1165

У Кореї 1 лютого завершилися IV зимові юнацькі Олімпійські ігри. Українську збірну представляли 44 спортсмени з 7 областей країни. Але вже не вперше жоден спортсмен від Кіровоградської області не потрапив на змагання.

Наша область славиться успішними виступами спортсменів на змаганнях у найвищих лігах, але традиційно склалось так, що розвиваються в регіоні переважно літні види спорту. Ми пишаємось нашими легкоатлетами, скелелазами та боксерами, які стають призерами та світовими чемпіонами, проте, чи чули ви про наших земляків та їхні успіхи у фігурному катанні чи бобслеї?

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Журналіст CBN поспілкувався про це з головою управління Національного олімпійського комітету України в Кіровоградській області Вадимом Бебком, який розповів особливості нашого регіону в спорті та основні причини, які стримують розвиток галузі зимових видів спорту.

[caption id="attachment_177847" align="aligncenter" width="640"] Вадим Бебко. Фото: Ігор Філіпенко, CBN.[/caption]

«Якщо брати в межах всієї України, то враховуючи її кліматичні та географічні особливості, у нас більш розвинені літні види спорту. Це пов’язано з тим, що їх набагато легше проводити, вони менш економічно затратні. Що стосується зимових видів спорту, вони мають проводитись або на льоду або на снігу, а останні роки у нас взагалі майже відсутні морози та сніг, тому для спортсменів необхідно або створювати штучні умови, або відправляти на збори в інші регіони чи країни», - розповів Вадим Бебко.

Він також додав, що наша область, як і будь-яка інша, має певні спортивні традиції, які формувались не один десяток років. Тому є певні види спорту, які традиційно більше розвиваються, адже для цього є тренерський потенціал та спортивна база. У Кіровоградській області такими видами спорту є, прикладом, велоспорт. Олександр Симоненко - срібний призер ХХVІІ літніх Олімпійських ігор в Сіднеї. Також це художня гімнастика, боротьба, плавання, легка атлетика. Що стосується зимових видів спорту, то тут все набагато складніше: льодових арен зі штучним льодом в нашій області дуже мало.

У Кропивницькому є приватна ковзанка, але на ній раніше тренувалися спортивні секції, говорить Вадим Бебко: «У 2016-2018 роках там діяла секція фігурного катання, займались дітки, тренування з ними проводив тренер з іншої області, оскільки в нас немає власних тренерів. Також на «Слайзі» тренувалась напіваматорська команда з хокею, це були дорослі чоловіки, вони навіть виступали в аматорській лізі, тренування проводили в нічний час, коли ковзанка була зачинена для відвідувачів. Бачите, були певні паростки та досягнення, адже діти займали призові місця на всеукраїнських змаганнях. Наскільки я розумію, після пандемії всього цього немає».

Також Бебко розповів про паралімпійця Олега Мунца, який хоч і не є кропивничанином, але на початку двохтисячних одружився з жінкою з Кропивницького та представляв Україну на зимових Паралімпійських іграх 2002 року у Солт-Лейк-Сіті, де виборов дві срібні медалі, та на зимових Паралімпійських іграх 2006 року у Турині, де здобув золоту та бронзову медалі з лижних перегонів.

Наразі у змаганнях не беруть участь жителі Кіровоградщини, ні у дорослій, ні в юнацькій категоріях.

«Можна взяти собі мету розвинути якийсь один зимовий вид спорту, шляхом фінансових вкладень, баз закордоном, запросити спортсмена з іншої області, щоб він представляв нас, але це дуже не рентабельно та не перспективно, натомість у нас є види спорту в яких наші спортсмени мають великі успіхи, вони займають призові місця на Олімпійських іграх, тому їх підтримувати є більш доцільним», - каже Вадим Бебко.

Загалом в нашій області є три ковзанки, дві з них у Кропивницькому (крита «Слайз» та відкрита у Дендропарку) та одна в Олександрії.

Журналіст CBN поспілкувався з олександрійцем Сергієм Осінським, який розповів, як за ініціативи декількох родин у районному центрі вдалось створити секцію з фігурного катання, у якій тренується його донька Анастасія.

[caption id="attachment_177861" align="aligncenter" width="640"] Фото: архів Сергія Осінського[/caption]

«В Олександрії є приватна ковзанка, яка працює з кінця осені до весни, донька почала займатись фігурним катанням десь півтора року тому, для нас було важливо, щоб це був якийсь стабільний процес, нам потрібен був тренер, на початку було так, що ми могли двічі на тиждень їздити в іншу область та назад, бо там була тренерка. Нам пощастило домовитись з тренеркою з Дніпра, вона переїхала до Олександрії, щоб регулярно тренувати дітей», - говорить чоловік.

Сергій розповів, що тренерка набрала групу фігуристів молодшого віку та займається з ними, цього року діти поїдуть на свої перші змагання до Кременчука. Зараз батьки намагаються заручитись підтримкою влади, щоб зробити процес тренувань та виступів на змаганнях простіше та дешевше.

[caption id="attachment_177851" align="aligncenter" width="640"] Фото: архів Сергія Осінського[/caption]

«Нам дуже пощастило, адже в багатьох регіонах у зв’язку з війною льодові арени цього року не відкрились, а наша працювала і в кінці 2022, і зараз це дає можливість дітям займатись, та загалом розвиває цей напрямок. Коли дочці було трохи більш як чотири роки, ми пішли на ковзанку - за місяць до повномасштабного вторгнення, звичайно, що першу половину 2022 нічого не працювало, але вже восени вона продовжила займатись. Об’їздили майже всю Україну. Торік на всіх семи змаганнях, в яких брали участь, отримали призові місця, цього року з чотирьох змагань - три перших місця та одне друге. Сподіваюсь, що надалі вийде робити те що ми робимо», - висловив свої сподівання Сергій.

[caption id="attachment_177849" align="aligncenter" width="640"] Андрій Щетина. Фото: Ігор Філіпенко, CBN.[/caption]

Начальник управління молоді та спорту Кіровоградської ОВА Андрій Щетина розповів про перспективи розвитку зимових видів спорту в області.

«На сьогодні в Кіровоградській області не зареєстровано жодної федерації зимових видів спорту. Зараз в області діє дві приватні льодові арени в Кропивницькому та в Олександрії, також є рішення сесії міської ради від 2021 року про виділення земельної ділянки на вулиці Героїв України у Кропивницькому для будівництва льодової арени.

Це був спільний проєкт «Великого будівництва» від Офісу Президента та Міністерства молоді та спорту, таких льодових арен в Україні мали будувати 10, одна з них у нас в Кропивницькому. В нас вже були наради з цього приводу, була візуалізація даного проєкту, але вторгнення росії у 2022 році всі ці плани зіпсувало, і поки що ми маємо лише земельну ділянку. Сподіваємось на реалізацію цього проєкту після перемоги», - говорить Андрій Щетина.

Підсумовуючи, можна сказати, що причини з яких зимові види спорту на Кіровоградщині не є масовими та розвиваються лише як приватні ініціативи, є доволі об’єктивними. Відсутність необхідних кліматичних умов та спортивних баз можна компенсувати тільки великими інвестиціями, та відкритим залишається питання: чи були б вони доцільними?

Автор: Назар Здоровенко.