Під час нацвідбору Євробачення-2024 відзначилися троє уродженців Кіровоградщини

Перегляди: 5280

Учасниця дуету, який переміг в нацвідборі Євробачення, перекладачка жестовою мовою, яка супроводжувала цей відбір, керівник директорату розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації України у Дії, за допомогою якої голосували у нацвідборі: що об’єднує цих людей? Відповідь - вони всі з Кіровоградщини.

Що відомо про наших земляків та їхні успіхи, дізнавалися журналісти CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

[caption id="attachment_177901" align="aligncenter" width="640"] Фото: інстаграм-сторінка alyona alyona[/caption]

Альона Савраненко, також більш відома як реперка alyona alyona, українська інфлюєнсерка та власниця лейблу звукозапису Enko, народилась в селищі Капітанівка Новомиргородського району Кіровоградської області в 1991 році, в ньому вона прожила 13 років, до переїзду в Київську область.

Закінчила Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди.

Лауреатка та номінантка численних українських національних музичних премій: «Золота жар-птиця», YUNA, M1 Music Awards. «Нова українська реп-зірка» та «сенсація українського репу» в українських медіа, а The New York Times порівняли її з Azealia Banks. Серед 100 найвпливовіших українців за версією «Фокус» 2019 року (96 місце). Серед 100 найвпливовіших жінок України за версією «Фокус» (42 місце у 2020, 44 місце 2021).

До початку захоплення репом працювала вихователькою в дитсадку «Теремок» в селищі Баришівка на Київщині, також завідувачкою дитсадка в селі Дернівка під Києвом. Загалом у дитсадках пропрацювала 4 роки. Згодом залишила цю сферу через розвиток музичної кар'єри.

Цьогоріч alyona alyona у дуеті з українською 28-річною співачкою Jerry Heil, яка вже двічі брала участь у нацвідборі до Євробачення, але не так успішно, перемогла з композицією Teresa & Maria.

[caption id="attachment_177899" align="aligncenter" width="512"] Фото: інстаграм-сторінка Jerry Heil[/caption]

До складу журі входили Андрій Данилко, переможниця Євробачення-2016 Джамала та соліст гурту «Без обмежень» - Сергій Танчинець. Члени журі найбільше балів дали гурту Ziferblat - 11, Alyona Alyona & Jerry Heil - 10 балів, Melovin - 9 балів. Дуету Alyona Alyona & Jerry Heil 11 балів дали глядачі.

«Ми представимо Україну на Євробаченні-2024. Більше 720 тисяч голосів за нас! Це вражаюче! Ми розгубили всі слова від емоцій вдячності! Як ми і сказали в ефірі, українська музика вже є частиною європейської культури! Наша задача — зробити так, щоб українська пісня звучала! Постійно звучала! Дякуємо вам, що допомагаєте нам це зробити! І дякуємо Збройним Силам України, завдяки яким у нас є можливість творити і жити у вільній країні!», - написала у Facebook після перемоги alona alona.

Новоспечена зірка соцмереж Катерина Заботкіна, яка самостійно вивчила мову жестів по відеоуроках та просувала ініціативу дублювання національного відбору жестовою мовою для людей з вадами слуху, також з Кропивницького. Вона захопилась жестовим перекладом в 16 років та змогла розвинути цю ідею до рівня впровадження в нацвідборі Євробачення 2024, цьогоріч це відбулось вперше. Як повідомляло CBN, дівчина викликала захоплення у глядачів нацвідбору.

[caption id="attachment_177827" align="aligncenter" width="640"] Фото: фейсбук-сторінка Катерини Заботкіної[/caption]

Катерина поділилась своїми враженнями на сторінці у Фейсбуці: «У 16 років я дуже надихнулась світом жестової мови і почала вивчати її по відеоуроках. Перші рухи були дуже невпевненими, руки були зовсім не підготовлені до цього, але пристрасть до жестової мови настільки мотивувала, що я дійшла до виконання пісень, перших відео, перших концертів. Пройшло майже 10 років. І ось вчора на студії, де відбувалася трансляція нацвідбору, я дивилась на маленький екранчик на режисерському моніторі, і бачила себе. І зрозуміла, що та маленька дівчинка, яка дивилась відеоуроки жестової мови у кімнаті і тренувалась перед дзеркалом щодня, дійшла до великої сцени українського Євробачення».

Онлайн-голосування глядачів відбувалося у застосунку Дія і завершилося о 19:05 4 лютого. Час для голосування був продовжений, оскільки застосунок Дія не витримав навантаження і на деякий час припинив працювати.

[caption id="attachment_177900" align="aligncenter" width="640"] Фото: фейсбук-сторінка Мстислава Баніка[/caption]

Мстислав Банік, керівник директорату розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації України, колишній радник віцепрем'єр-міністра - міністра цифрової трансформації, також народився та виріс у Кропивницькому, тут же здобував освіту.

Як повідомив Мстислав, у застосунку Дія відбулось рекордне навантаження внаслідок якого Дія «впала». Тому багато хто опинився в черзі на те, щоб віддати голос.

«Дійсно рекордне навантаження за всі часи роботи мобільного застосунку. Більше, ніж коли голосували на Нацвідборі торік, ніж коли подавались на ковідну тисячу чи генерували ковідні сертифікати з Дія.Підписом. Тому багато хто опинився в черзі на те, щоб віддати голос. І сотні тисяч отриманих голосів тому підтвердження. Дія не зберігає персональні дані, тож при вході в опитування відправляє запит у реєстр і перевіряє громадянство та вік. Інформаційна система не змогла опрацювати великий потік, тому виникла штучна черга з відповідями, що й призводить до збою відображення користувачам опитування», - розповів Мстислав у Facebook про збої у роботі Дії під час голосувань.

Євробачення-2024 - 68-й пісенний конкурс, який має відбутися у Мальме, Швеції. Півфінали пройдуть 7 та 9 травня, фінал - 11 травня 2024 року. Швеція прийматиме конкурс усьоме, а місто Мальме - втретє.

Джерела: BBC, Вікіпедія, соцмережі.

Автор: Назар Здоровенко.