Дрони з боліт: кропивничанин ремонтує та модернізує російські дрони для ЗСУ

Перегляди: 338

Волонтер з Кропивницького власними силами ремонтує збиті російські дрони, виготовляє унікальні засоби для скидання на ворога малокаліберних боєприпасів, повертає їх нашим захисникам, та допомагає здобувати перемогу.

FPV-дрон — це вид безпілотників, керування якими здійснюється за допомогою FPV-пілотування, в якому пілот керує моделлю, спостерігаючи зображення, що передається з камери моделі, у спеціальних відеоокулярах або на моніторі. У військовому сенсі під цим терміном зазвичай мають на увазі швидкісні FPV-квадрокоптери, перетворені на дрони-камікадзе або дрони-бомбардувальники шляхом встановлення бойової частини або пристрою для скидання боєприпасів.

photo_6_2024-03-28_14-04-36 

Масове та багатоцільове застосування FPV-дронів у російсько-українській війні здійснило великий прорив у військовій справі.

Багато фахівців, зокрема Міністерство оборони України, вважають що вони є революційним засобом ведення бою. Революційність пояснюється тим, що до їх появи можливості завдавати високоточних ударів були прерогативою дорогих і складних систем, застосовуваних точково, а FPV-дрони є надзвичайно дешевими масовими виробами.

Ці маленькі «пташки» вартістю від кількох сотень до кількох тисяч доларів можуть знищувати техніку ворога вартістю в мільйони доларів, наші воїни застосовують їх проти піхоти, танків, РЕБ, артилерії тощо.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

photo_7_2024-03-28_14-04-36 
Подібні засоби розробляє, допомагає ремонтувати та модернізує кропивничанин, з яким вдалось поспілкуватися журналістам CBN. Ім'я чоловіка не вказуємо на його прохання.

- Де ви берете ці збиті дрони?

- У мене 12 підрозділів, які я комплектую тим, що їм треба, іноді вони привозять збиті розміновані, і для них я потім відновлюю їх, відправляю назад, плюс модернізую, тому що камікадзе мені не цікаві, я роблю бомбардувальники, це ті, що скидають і повертаються, маленькі звичайно можуть піти на камікадзе, а великі шкода, вони можуть краще попрацювати.

- Скільки вартує відновлення збитого дрона?

- Залежно від того в якому стані приїжджає донор, ну ось електроніка яка на них присутня зазвичай коштує тисяч 17, ну і я додаю 5-7 тисяч, корпуси я іноді роблю іноді купую, частину роблять на 3D-принтері, частину з металу.

- В яких обсягах ви виробляєте дрони?

- Все залежить від фінансів, я їх можу робити й цілий день, якби було фінансування. В основному я це роблю своїм коштом, друзі допомагають, але переважно за свої.

photo_3_2024-03-28_14-04-36 

- Як довго ви цим займаєтесь?

- Саме дрони - з початку повномасштабної війни. Як почали возити, почав робити, «скиди» я вже роблю понад рік з літа 2022, а потім перейшов плавно на дрони.

- Чому FPV-дрони набули такого широкого використання?

- Це найдешевший дрон, бо DJI Mavic коштує від 100 000 грн, а FPV, якщо чисто бомбардувальник, то тисяч 15-17, це такий що досягне цілі, можна й дешевше зробити, але він не долетить куди треба. Залежно від батареї та радіусу сигналу, вони летять на різну відстань, мої залітають на 15 км. Там, де у нас не вистачає техніки, артилерії тощо, FPV стають нашою артилерією.

- Скільки часу займає процес відновлення безпілотника?

- Якщо всі комплектуючі є, то за один день можна зробити його і повернути. Але зробити це одне, його потім треба протестувати, на полігоні політати на ньому, перевірити, а потім вже відправляти, але ті підрозділи, які мені надсилають «дрони-донори», для них навіть тестувати не треба, вони самі на місці тестують, вони знають що я роблю і як я роблю.

- Ось ці російські дрони, вони промислового виробництва, чи зібрані власноруч?

- Мені привозять дрони російського проєкту «Судний день», видно що вони заводські, якщо під'єднати його до комп’ютера, там видно назву.

photo_2_2024-03-28_14-04-36 

- Наскільки відчувається дефіцит дронів у нашого війська?

- Їх багато не буває, там де не вистачає артилерії, її роль виконують дрони. До того ж артилерія - це велика техніка, яку може дрон-розвідник ворога вичислити, а з FPV ти сів в автомобіль, під’їхав куди необхідно і відпрацював. В росіян дійсно хороша розвідка, з моменту як вмикаєш пульт керування дроном, до моменту, коли на цю точку прилетить снаряд – 7 хвилин, в середньому, тому в оператора є 7 хвилин на роботу.

- У росіян наразі існує державна доктрина з FPV-дронів.

- Так, вони навіть у школах ввели такі дисципліни, як збірка дронів на уроках праці та керування дронами, у всіх навчальних закладах. Тобто росіяни готуються до тривалої війни й готуються серйозно.

photo_4_2024-03-28_14-04-36 

Підсумовуючи кропивничанин сказав, що на його думку наша держава недостатньо робить в цьому напрямку, та недооцінює ефективність FPV.

Варто зауважити, що в Україні так само як і в рф держава активно підтримує ініціативи з виготовлення та розробки безпілотників, активно діє програма «Армія дронів». За попередньою інформацію понад 40 виробників дронів мають прямі контракти з Міністерством оборони.

Як повідомляє Defense Express, не дивлячись на всю доведену ефективність цього типу озброєння, країни НАТО досі ігнорують використання FPV-дронів. США, які активно вбирають досвід інших держав, залишають у використанні традиційні дрони зі скидами, та нещодавно почали створювати певні зразки БПЛА.

photo_2024-03-28_14-18-01 Американський безпілотник RQ-28A

У європейському сегменті НАТО по цій темі взагалі нічого говорять публічно. Й не лише на офіційному рівні, а навіть у профільних виданнях, які якщо й торкаються цієї теми, то більше у ключі потреби у засобах протидії.

Тільки у Польщі профільне видання Defense24 об'ємно обґрунтувало ефективність використання бійцями ЗСУ цивільних та FPV-дронів, які взяли на себе основне навантаження з високоточного ураження на найнижчому піхотному рівні.

Певну відповідь на питання чому країни НАТО не розвивають цей напрямок у війську генерал-лейтенант Бундесверу Андреас Марлоу дав виданню NZZ: «Більшість дронів, доступних у Німеччині, постачаються з Китаю або містять компоненти звідти. Ми не можемо їх використовувати, тому що є проблеми з безпекою. Ми не повинні бути наївними. Китайці також перехоплюють дані».

Тож можна вважати, що Україна, якщо й не винайшла такий спосіб знищувати ворога, то точно зробила його популярним, та довела його ефективність усьому світові, тож варто не зупинятись на досягнутому. А цивільним варто в усьому долучатися до допомоги війську, тому що нам потрібен не паритет з росією, нам необхідна перевага.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN, Defense Express, Мілітарний